Advertisements

First Indian Woman in Various Field

List of first Indian Woman in Various Field

Dear Readers,
This is one of the key sections of Static GK and questions from this section is often asked in various competitive examinations like SSC, MBA entrance test, Railways, etc. Not only from the examination perspective, this section is important but it is expected that one should have knowledge of these basic GK topics. In this article we will discuss the list of the first Indian woman from various fields.

Lists of First Indian Woman in Various Field

India's First Woman Prime Minister
Indira Gandhi
India’s First Woman President
Pratibha Patil
First Woman Speaker of Lok Sabha
Meira Kumar
First Woman President of Indian National Congress (INC)
Annie Besant
First Woman Chief Minister of an Indian State
Sucheta Kripalani
(Chief Minister of Uttar Pradesh)
First Woman to become Governor of an Indian State
Sarojini Naidu
(Governor of Uttar Pradesh)
First Woman Cabinet Minister
Rajkumari Amrit Kaur
First Indian Woman Ambassador at United Nations
Vijayalakshmi Pandit
First Woman Judge of Supreme Court of India
Meera Sahib Fatima Bibi
First woman to become the Chief Justice of High Court
Leila Seth
First woman to join (Indian Police Service) IPS
Kiran Bedi
First woman Director General of Police 
Kanchan Chaudhary Bhattacharya
First woman to get Ashoka Chakra
Neerja Bhanot
First Indian Woman to get Nobel Prize
Mother Teresa
First Indian Woman to cross English Channel
Aarti Saha
First Indian woman to go to space
Kalpana Chawla
(An American astronaut of Indian origin)
First Indian Woman to win Women's Tennis Association (WTA) Title
Sania Mirza
First Indian Woman to win a gold medal in Asian Games
Kamaljeet Sandhu
First Woman to receive Bharat Ratna Award
Indira Gandhi
First Woman Musician to get Bharat Ratna
M.S. Subbulakshmi
First Indian Woman to win an Academy Award (Oscar)
Bhanu Athaiya  (Best costume design for film Gandhi)
First Indian Woman Airline Pilot
Durga Banerjee
First Woman to be the Chairman of State Bank of India (SBI)
Arundhati Bhattacharya
First Indian woman to win Man Booker Prize
Arundhati Roy
First Indian Woman to climb Mount Everest
Bachendri Pal
First Indian Woman to climb Mount Everest twice
Santosh Yadav
First Indian Woman to become Miss World
Reita Faria
First Indian Woman to become Miss Universe
Sushmita Sen
First woman to get the Dadasaheb Phalke Award
Devika Rani
First woman to get Jnanpith Award
Ashapoorna Devi
We have included the most important first Indian woman in this article. If you think we should add other personalities then kindly mention it in the comment section.

Quiz on First Indian Woman in Various Field

Read the instructions carefully:

  • This quiz consists of 5 questions.
  • Each question carry 3 marks.
  • There is no negative marking.
  • Time allotted = 2 minutes.

Leaderboard: Quiz on First Indian Woman in Various Field

maximum of 15 points
Pos. Name Entered on Points Result
Table is loading
No data available
Advertisements

Sentence Completion For CAT, SSC, Banking Exercise 1

Sentence completion exercise tests your vocabulary knowledge as well as your ability to comprehend sentences. If you already have an excellent vocabulary, then tackling questions on sentence completion will be relatively easier.

Sentence completion exercise tests your vocabulary knowledge as well as your ability to comprehend sentences. If you already have an excellent vocabulary, then tackling questions on sentence completion will be relatively easier.

After reading this most of you might be thinking:

  • Can I improve my vocabulary knowledge?
  • Is there any possibility to score well in this section?
How will i improve my vocabulary

The answer to your question is YES. You can definitely improve your vocabulary skills.  If you follow these steps diligently:

  • Read newspapers like The Hindu, The Indian Express, New York Times, etc. daily because these newspapers provide a broad variety of words associated to various classes (like Politics, Science & Technology, Entertainment, etc.). Most importantly, reading habit will improve your ability to comprehend sentences and the usage of words in context. You can also read novels, magazines, and blogs for the same.
  • When you encounter an unknown word, note it down in your notebook and search for it's meaning using Vocabulary.com (a great website for enhancing vocabulary). But remember learning 10-15 words daily will not going to help you in long run until and unless you are not employing it in your day-to-day life. So, try to frame sentences using those words. In this way, one can make his or her learning effective and interesting.
  • In addition to above, knowledge of word roots will be of great help in improving vocabulary. For that, one can refer Word Power Made Easy by Norman Lewis. 
  • Don’t expect that within fortnight you will start getting results. Your continuous effort, practice, revision & patience for at least 2-3 months will help you to improve in this section.

Sentence Completion Exercise From 'THE HINDU' -1


Fill in the blanks with the appropriate words (avoid using same words twice) from the options given below.  

Options:  emanating, lavish, intricate, sobriquet, headcount, discontentment, controlled, multilateral, genomics, alacrity, uncontrolled, grappling, satisfied.

1) The Quadrilateral format of U.S.­-Japan-­India-­Australia is one of the many ________________​​​​ dialogues in the region, and not directed against any country.

Click to show answer

2) ______________ advertisements, as well as interviews with toppers, make it quite obvious that those who can af­ford expensive coaching classes have a distinct advan­tage in this system.

Click to show answer

3) The neighbour made the call after foul smell started _____________ from his room.

Click to show answer

4) The hill station, established in 1874 as the headquarters of Assam Province, thus earned the __________________, Scotland of the East.

Click to show answer

5) A. The field of ________________ in­volves studying all the pos­sible genes in the system or the organism and also ana­lysing their mutations.

Click to show answer

B. Through an _______________ pro­cess, DNA, which is the sto­rehouse of genetic instruc­tions, makes proteins.

Click to show answer

6) Cancer occurs when an otherwise healthy cell is damaged, leading to _________________ growth, af­fecting the health of the body.

Click to show answer

7) Anyway, the question remains as to why the economy has not res­ponded with ______________ to reforms that were supposedly so signifi­cant.

Click to show answer

8) It is a struggle for us to find the right skilled people. It is more a challenge of availability of skilled people as against just increasing the __________________.

Click to show answer

9) Factory growth in major manufacturing hubs showed signs of cooling last month as companies braced for potential damage from rising global trade tensions while also ________________ with accelerating inflation and a strong dollar.

Click to show answer

10)  A person who makes comparisons of what he has with what others have, begins to feel __________________, and that leads to anger.

Click to show answer

Mixed General Knowledge Question and Quiz

Dear Readers,

In this article we will be covering 15 questions from various sections like National Park & Wildlife Sanctuaries, Important Dams & Power Plants, Currencies & Capital, Important Monuments & Temples, Organisations and their Headquarters. Questions from these topics are frequently asked in various competitive examinations like banking, SSC, Railways, UPSC etc.  

At the end of this article there is a QUIZ to check your preparation level.

1

National Park & Wildlife Sanctuaries

1)  Keoladeo National Park is located in which state of India?

A) Madhya Pradesh

B) Rajasthan

C) Uttar Pradesh

D) Haryana

​Ans: Rajasthan (B)

  • Keoladeo National Park  formerly known as Bharatpur Bird Sanctuary is located in Bharatpur, Rajasthan.
  • It is a UNESCO World Heritage Site.

 

2)  Sundarbans National Park is located in which state of India?

A) West Bengal

B) Mizoram

C) Sikkim

D) Arunachal Pradesh

Ans: West Bengal (A)

  • It is a National Park, Tiger Reserve, and a Biosphere Reserve in West Bengal, India.
  • It is part of the Sundarbans on the Ganges Delta. The delta is densely covered by mangrove forests, and is one of the largest reserves for the Bengal tiger.
  • It was declared as a National Park on 4 May 1984.
  • It is a UNESCO World Heritage Site.

3)  Bandhavgarh National Park is located in which state of India?

A) Bihar

B) Kerala

C) Madhya Pradesh

D) Uttar Pradesh

Ans: Madhya Pradesh (Option C)

  • It is located in the Indian State of Madhya Pradesh.
  • Bandhavgarh is a place of historical and mythological significance. The ancient Bandhavgarh Fort is of great importance as it is believed to have been gifted by Lord Rama to his younger brother Lakshmana. ‘Bandhav’ in English means brother and ‘Garh’ means fort. Hence the name, Bandhavgarh.
  • The density of the tiger population at Bandhavgarh is one of the highest known in India.

2

Currencies & Capital

4)  Which of the following is the Capital & Currency of Philippines?

A) Manila, Peso

B) Tokyo, Yen

C) Thimphu, Ngultrum

D) Baku, Manat

​Ans: Manila, Peso (A)

  • Tokyo is the capital of Japan; Currency- Yen
  • Thimphu is the capital of Bhutan; Currency- Ngultrum
  • Baku is the capital of Azerbaijan; Currency- Azerbaijani Manat

 

5)  Which of the following is the Capital & Currency of Russia?

A) Sofia, Lev

B) Moscow, Russian Ruble

C) Helsinki, Euro

D) Berlin, Euro

Ans: Moscow, Russian Ruble (B)

  • Sofia is the capital of Bulgaria, Currency – Lev
  • Helsinki is the capital of Finland; Currency – Euro
  • Berlin is the capital of Germany; Currency – Euro

6)  Which of the following is the Capital & Currency of Cyprus?

A) Jerusalem, Shekel

B) Tehran, Rial

C) Nicosia, Euro

D) Warsaw, Zloty

Ans: Nicosia, Euro (Option C)

  • Jerusalem is the capital of Israel; Currency – New Shekel.
  • Tehran is the capital of Iran; Currency – Rial
  • Warsaw is the capital of Poland; Currency – Zloty.

3

Important Dams & Power Plants

7) Kudankulam Nuclear Power Plant is located in which state of India?

A) Maharashtra

B) Kerala

C) Tamil Nadu

D) Karnataka

​Ans: Tamil Nadu (C)

  • It is located in Tirunelveli district of the southern Indian state of Tamil Nadu.
  • This plant is owned and operated by NPCIL.
  • NPCIL – Nuclear Power Corporation of India Limited.
  • NPCIL headquarter is in Mumbai, Maharashtra.

 

8)  Vindhyachal Thermal Power Station is located in which state of India?

A) Uttar Pradesh

B) Maharashtra

C) West Bengal

D) Madhya Pradesh

Ans: Madhya Pradesh (D)

  • Vindhyachal Thermal Power Station is located in Singrauli district in the Indian state of Madhya Pradesh.
  • This plant is owned by NTPC.
  • NTPC was conferred Maharatna status by Government of India on May 2010
  • NTPC headquarter is in New Delhi.

9)  Nathpa Jhakri Dam was built on the river ________?

A) Chenab

B) Ganga

C) Yamuna

D) Sutlej

Ans: Sutlej (Option D)

  • The Nathpa Jhakri Dam is a concrete gravity dam on the Sutlej river .
  • It is located in Himachal Pradesh, India.

4

Organisations & Their Headquarters

10)  Where is the headquarter of  International Atomic Energy Agency (IAEA) located?

A) New York, USA

B) Geneva, Switzerland

C) Vienna, Austria

D) Nairobi, Kenya

​Ans: Vienna, Austria (C)

  • The International Atomic Energy Agency (IAEA) is an international organization that seeks to promote the peaceful use of nuclear energy, and to inhibit its use for any military purpose, including nuclear weapons.
  • It’s headquarter is in Vienna, Austria.

 

11)  Where is the headquarter of United Nations Development Programme (UNDP) located?

A) Geneva, Switzerland

B) New York City, USA

C) Rome, Italy

D) Paris, France

Ans: New York City, USA (B)

  • UNDP advocates for change and connects countries to knowledge, experience and resources to help people build a better life. It provides expert advice, training and grants support to developing countries, with increasing emphasis on assistance to the least developed countries.
  • It’s headquarter is in New York City, USA.

12)  Where is headquarter of Securities and Exchange Board of India (SEBI) located?

A) Mumbai, Maharashtra

B) Bengaluru, Karnataka

C) Kolkata, West Bengal

D) Jaipur, Rajasthan

Ans: Mumbai, Maharashtra (Option A)

  • SEBI headquarter is in Mumbai, Maharashtra.
  • The Securities and Exchange Board of India was established on April 12, 1992 in accordance with the provisions of the Securities and Exchange Board of India Act, 1992.
  • The basic function of SEBI is “to protect the interest of investors in securities and to promote the development of, and to regulate the securities market and for matters connected therewith or incidental thereto”.

5

Important Monuments & Temples

13)  Kamakhya Temple is located in which state of India?

A) West Bengal

B) Kerala

C) Assam

D) Karnataka

​Ans: Assam (C)

  • Kamrup-Kamakhya is a Hindu temple dedicated to the mother Goddess Kamakhya.
  • It is located in the Indian state of Assam.

 

14)  Elephanta Caves is located in which state of India?

A) Maharashtra

B) Gujarat

C) Rajasthan

D) Madhya Pradesh

Ans: Maharashtra (A)

  • Elephanta Caves are the collection of cave temples predominantly dedicated to the Hindu god Shiva.
  • It is a UNESCO World Heritage Site.
  • It is located in the Indian state of Maharashtra.

15)  Cape of Good Hope is in ____________?

A) South Korea

B) Russia

C) South Africa

D) Italy

Ans: South Africa (Option C)

Quantitative Aptitude Miscellaneous Problem Quiz

In this article you will find 10 questions from various topics like Time & Work, Time & Distance, Ages, Average, Boats & Stream, Pipes & Cistern, Progression, Profit & Loss and Mensuration. I have tried my best to provide the detailed explanation to each and every question along with the important formulas and concepts that are used to solve the problem. At the end of this article you will find a quiz which consists of 5 questions ( 3 marks each) to test your preparation level. 

 

  1. The sum of the age of Father and his daughter is 62 years. After 5 years, the age of father will be five times that of the daughter. What is the age of the daughter?

A. 9 years

B. 12 years

C. 5 years

D. 7 years

E. None of these

Ans: Let the present age of father & his daughter be X & Y.

Sum of their ages X + Y = 62 ———————-(1)

After 5 years,

Age of father will be (X + 5) years

Age of daughter will be (Y + 5) years

According to question:

(X + 5) = 5 (Y + 5)

X + 5 = 5 Y + 25

X – 5 Y = 20 ——————————————–(2)

Substituting the value of X from equation (1) into equation (2) we get,

(62 – Y) – 5 Y = 20

6 Y = 42

Y = 7 years

Therefore, the age of daughter is 7 years (Option D)

.

2. The sum of the ages of a father and daughter is 45 years. Five years ago, the product of their ages was 4 times the father’s age at that time. What is the present age of the father & daughter: 

A. 39 years, 6 years

B. 42 years, 3 years

C. 36 years, 9 years

D. 33 years, 12 years

E. None of these.

Ans: Let the present age of father be X years then, daughter’s age will be (45 – X) years.

Five years ago,

Father’s age = (X – 5) years

Daughter’s age = (45 – X – 5) = (40 – X) years

According to question:

(X – 5) × (40 – X) = 4 (X – 5)

40X – X2 – 200 + 5X = 4X – 20

X2 – 41X + 180 = 0

X2 – 36X – 5 X + 180 = 0

(X – 36) (X – 5) = 0

X = 36, 5

The age of father cannot be less than the age of daughter. Therefore, father’s age will be X = 36 years.

And daughter’s age = (45 – 36) = 9 years. (Option C)

 

3. A pilot flies an aircraft at a certain speed for a distance of 800 km. He could have saved 40 minutes by increasing the average speed of the plane by 40 km/hr. Find the average speed of the aircraft?

A. 200 km/hr

B. 240 km/hr

C. 300 km/hr

D. 360 km/hr

E. 420 km/hr

Ans: Let the average speed of the aircraft be V km/hr.

Distance = 800 km

Time taken by the aircraft T = 800/V ———————-(1)

If the average speed is increased by 40 km/hr, so new average speed = (V+40) km/hr.

So, time taken will be 40 minutes i.e 2/3 hr less than the time taken by the aircraft when it is flying with the average speed V km/hr.

(T – 2/3) = 800/(V+40) ————————————-(2)

Now putting the value of ‘T’ from equation (1) into equation (2), we get

{800/V} − {800/(V+40)} = 2/3

V(V+40) = 1200×40

V² + 40V – 48000 = 0

Once you have arrived at the desired equation you can easily check with the help of options.

V (average speed of the aircraft) = 200 km/hr. (Option A)

 

4. There was a leakage in the container of the refined oil. If 11 kg oil is leaked out per day then it would have lasted for 50 days, if the leakage was 15 kg per day, then it would have lasted for only 45 days. For how many days would the oil have lasted, if there was no leakage and it was completely used for eating purpose?

A. 56 days

B. 72 days

C. 64 days

D. 120 days

E. 116 days.

Ans: Let Y kg of oil is used for eating purpose everyday.

Case 1:

If 11 kg of oil is leaked out per day, then oil will last for 50 days

So total kg of oil in the container = 11×50 + 50×Y = 550 + 50Y —————(1)

Case 2:

If the leakage was 15 kg/day, then oil will last for 45 days

Total kg of oil in the container = 15×45 + 45×Y  = 675 + 45Y ——————(2)

Total Kg of oil or quantity of oil is same in both the cases, so equating (1) & (2), we get

550 + 50Y = 675 + 45Y

Y = 25 Kg ( quantity of oil used for eating purpose everyday)

Now putting the value of Y in any of the above equation:

Total Kg of oil in the container = 550 + 50×25 = 1800 kg

So, if there is no leakage then oil will last for (only used for eating purpose) = 1800/25 = 72 days (Option B)

 

5. 3 men and 4 women can complete a work in 16 days but 4 men and 3 women can complete the same work in 12 days accordingly in how many days will 2 men and 5 women complete this work?

A. 20 days

B. 22 days

C. 24 days

D. 32 days

E. 36 days

Ans: Let man & woman complete M% and W% of work in 1 day.

Case 1

3 men and 4 women complete 100% of work in 16 days

3×16×M + 4×16×W = 100

12M + 16W = 25 ————————-(1)

Case 2

4 men & 3 women complete the same work in 12 days

4×12×M + 3×12×W = 100

12M + 9W = 25 ————————–(2)

Solving equation (1) & (2) we get

W = 0

Now putting the value of W=0 in equation (1) to get the value of M.

M = (25/12)% of work completed by a man in 1 day.

2 men & 5 women will complete = 2×25/12 + 5×0 = (25/6)% of work in 1 day

Therefore to complete 100% of work, 2 men & 5 women will require = 100/(25/6) = 24 days. (Option C)

6. Fourth term of an arithmetic progression is 8. What is the sum of the first 7 terms of the arithmetic progression?

A. 48

B. 56

C. 66

D. 72

E. Cannot be determined.

Ans:

Fourth term of an arithmetic progression is 8. What is the sum of the first 7 terms of the arithmetic progression?

Fourth term of an arithmetic progression is 8. What is the sum of the first 7 terms of the arithmetic progression?

7. Ajit can swim 13 km in 2 hours with the flow. He can swim with the speed of 5 km/hr in still water. How much time he needs to swim 10.5 km against the flow of river?

A. 2.5 hours

B. 3 hours

C. 3.2 hours

D. 3.5 hours

E. 4 hours

Ans: With the flow means along the direction of stream i.e downstream.

Speed of Ajit downstream = 13/2 = 6.5 km/hr

Speed of Ajit in still water = 5 km/hr

Speed of stream = 6.5 − 5 = 1.5 km/hr

Against the flow of river means upstream

Speed of Ajit upstream = 5 − 1.5 = 3.5 km/hr 

To cover 10.5 km against the flow of river, Ajit needs = Distance/Upstream Speed = 10.5/3.5 = 3 hrs. (Option B)

8. Selling price of three articles M, N, P is in the ratio 3 : 4 : 5 and profit percent earned on selling these chargers is in the ratio of 4 : 12 : 5. If the cost price of article M and N is equal and cost price of article P is Rs 120. Find the overall gain on three articles?

A. Rs 90

B. Rs 120

C. Rs 150

D. Rs 180

E. Cannot be determined

 

Ans: Let the selling price of three articles M, N & P be 3X, 4X and 5X.

and, profit earned on these articles be 4Y% , 12Y% and 5Y%.

According to question, C.P of M = C.P of N

S.P of M/(1+4Y/100) = S.P of N/(1+12Y/100)

3X/(1+4Y/100) = 4X/(1+12Y/100)

3(100 + 12Y) = 4(100 + 4Y)

Y = 5

So, profit percent earned by M, N & P = 4Y% , 12Y% & 5Y% = 20%, 60% & 25%

Now C.P of P = Rs 120

SP of P/(1+5Y/100) = 120

5X/(1+25/100) = 120

X = 30

Selling price of M, N & P = 3X , 4X and 5X = Rs 90, Rs 120 and Rs 150

Cost Price of M, N & P = 90/(1+20/100) , 120/(1+60/100), 120 = Rs 75, Rs 75 & Rs 120

Overall profit = (90 − 75) + (120 − 75) + (150 − 120) = Rs 90 (Option A)

9. A circle and a square have equal areas, what is the ratio of square’s diagonal to the circle’s diameter?

Ans:

A circle and a square have equal areas, what is the ratio of square’s diagonal to the circle’s diameter?

A circle and a square have equal areas, what is the ratio of square’s diagonal to the circle’s diameter?

 

10. The radius of a circular field is equal to the side of a square field. If the difference between the perimeter of the circular field and that of the square field is 128 m. What is the perimeter of the square field?  (in metres)

Ans:

The radius of a circular field is equal to the side of a square field. If the difference between the perimeter of the circular field and that of the square field is 32 m. What is the perimeter of the square field? (in metres)

The radius of a circular field is equal to the side of a square field. If the difference between the perimeter of the circular field and that of the square field is 32 m. What is the perimeter of the square field? (in metres)

 

Quantitative Aptitude Quiz on Miscellaneous Problems

Read the instructions carefully:

Total number of questions = 5
For each correct answer 3 marks will be awarded.
There is no negative marking.
Time allotted – 6 minutes.

Leaderboard: Quantitative Aptitude Quiz on Miscellaneous Problems

maximum of 15 points
Pos. Name Entered on Points Result
Table is loading
No data available

 

 

 

5 Easy steps to create email signature in gmail

5 Easy Steps to Create Email Signature in Gmail

What is an Email Signature?

An email signature consists of certain lines of text added at the end of all outgoing messages. Generally, it contains the sender’s name, title/designation in the company, contact number, address, website, and disclaimer. Thus, it is one of easiest way of sharing essential information with the recipient.

Benefits of Email Signature:

Benefits of Email Signature

  • It is an excellent way of promoting/advertising your business.
  • Helps to increase channel of communication between the sender & recipient.
  • When you are sending email to your customer/colleagues you want your email to look worthy & professional. Email signature plays a vital role in adding professionalism.
  • Email signature exhibit your transparency in communication. Especially, in business it helps in building trust.

STEPS TO ADD A SIGNATURE IN GMAIL MESSAGES ON YOUR DESKTOP
Step 1: Sign in to your Gmail account.

Step 2: Click the gear shaped icon in the top right corner and a drop-down menu will appear then select Settings.

Step 3: Under the General tab, scroll down until you find the Signature section. Then select the radio button below No Signature.

Step 4: Type the necessary details in the text box provided in the Signature section. Generally, it includes your name, designation at the company (if you are representing your company) and your contact details.

  • With the help of text formatting tool you can change the font & colour of the text.
  • Keep it simple, don’t include too much information otherwise it will look clumsy. Try to add relevant information within 5-6 lines of text.
  • If required, you can also add your image/logo/social media links. But it is advised not to link irrelevant social media accounts in your email signature.

Step 5: If you want to insert your signature before quoted text in replies. Then, select the check box “Insert this signature before quoted text in replies and remove the”–” line that precedes it” and click Save Changes (once you are satisfied with the content of the signature).

Or if you leave it unchecked, by default two dashes “–“ will appear above your signature thus separating it from body of the email message. Here is the difference between the two if you click on Compose.


Now, your signature will appear automatically at the end of Gmail messages.

Thank You, Readers…..:)

1 2 3 7
Page 1 of 7
>