Advertisements

Mixed General Knowledge Question and Quiz

Dear Readers,

In this article we will be covering 15 questions from various sections like National Park & Wildlife Sanctuaries, Important Dams & Power Plants, Currencies & Capital, Important Monuments & Temples, Organisations and their Headquarters. Questions from these topics are frequently asked in various competitive examinations like banking, SSC, Railways, UPSC etc.  

At the end of this article there is a QUIZ to check your preparation level.

1

National Park & Wildlife Sanctuaries

1)  Keoladeo National Park is located in which state of India?

A) Madhya Pradesh

B) Rajasthan

C) Uttar Pradesh

D) Haryana

​Ans: Rajasthan (B)

  • Keoladeo National Park  formerly known as Bharatpur Bird Sanctuary is located in Bharatpur, Rajasthan.
  • It is a UNESCO World Heritage Site.

 

2)  Sundarbans National Park is located in which state of India?

A) West Bengal

B) Mizoram

C) Sikkim

D) Arunachal Pradesh

Ans: West Bengal (A)

  • It is a National Park, Tiger Reserve, and a Biosphere Reserve in West Bengal, India.
  • It is part of the Sundarbans on the Ganges Delta. The delta is densely covered by mangrove forests, and is one of the largest reserves for the Bengal tiger.
  • It was declared as a National Park on 4 May 1984.
  • It is a UNESCO World Heritage Site.

3)  Bandhavgarh National Park is located in which state of India?

A) Bihar

B) Kerala

C) Madhya Pradesh

D) Uttar Pradesh

Ans: Madhya Pradesh (Option C)

  • It is located in the Indian State of Madhya Pradesh.
  • Bandhavgarh is a place of historical and mythological significance. The ancient Bandhavgarh Fort is of great importance as it is believed to have been gifted by Lord Rama to his younger brother Lakshmana. ‘Bandhav’ in English means brother and ‘Garh’ means fort. Hence the name, Bandhavgarh.
  • The density of the tiger population at Bandhavgarh is one of the highest known in India.

2

Currencies & Capital

4)  Which of the following is the Capital & Currency of Philippines?

A) Manila, Peso

B) Tokyo, Yen

C) Thimphu, Ngultrum

D) Baku, Manat

​Ans: Manila, Peso (A)

  • Tokyo is the capital of Japan; Currency- Yen
  • Thimphu is the capital of Bhutan; Currency- Ngultrum
  • Baku is the capital of Azerbaijan; Currency- Azerbaijani Manat

 

5)  Which of the following is the Capital & Currency of Russia?

A) Sofia, Lev

B) Moscow, Russian Ruble

C) Helsinki, Euro

D) Berlin, Euro

Ans: Moscow, Russian Ruble (B)

  • Sofia is the capital of Bulgaria, Currency – Lev
  • Helsinki is the capital of Finland; Currency – Euro
  • Berlin is the capital of Germany; Currency – Euro

6)  Which of the following is the Capital & Currency of Cyprus?

A) Jerusalem, Shekel

B) Tehran, Rial

C) Nicosia, Euro

D) Warsaw, Zloty

Ans: Nicosia, Euro (Option C)

  • Jerusalem is the capital of Israel; Currency – New Shekel.
  • Tehran is the capital of Iran; Currency – Rial
  • Warsaw is the capital of Poland; Currency – Zloty.

3

Important Dams & Power Plants

7) Kudankulam Nuclear Power Plant is located in which state of India?

A) Maharashtra

B) Kerala

C) Tamil Nadu

D) Karnataka

​Ans: Tamil Nadu (C)

  • It is located in Tirunelveli district of the southern Indian state of Tamil Nadu.
  • This plant is owned and operated by NPCIL.
  • NPCIL – Nuclear Power Corporation of India Limited.
  • NPCIL headquarter is in Mumbai, Maharashtra.

 

8)  Vindhyachal Thermal Power Station is located in which state of India?

A) Uttar Pradesh

B) Maharashtra

C) West Bengal

D) Madhya Pradesh

Ans: Madhya Pradesh (D)

  • Vindhyachal Thermal Power Station is located in Singrauli district in the Indian state of Madhya Pradesh.
  • This plant is owned by NTPC.
  • NTPC was conferred Maharatna status by Government of India on May 2010
  • NTPC headquarter is in New Delhi.

9)  Nathpa Jhakri Dam was built on the river ________?

A) Chenab

B) Ganga

C) Yamuna

D) Sutlej

Ans: Sutlej (Option D)

  • The Nathpa Jhakri Dam is a concrete gravity dam on the Sutlej river .
  • It is located in Himachal Pradesh, India.

4

Organisations & Their Headquarters

10)  Where is the headquarter of  International Atomic Energy Agency (IAEA) located?

A) New York, USA

B) Geneva, Switzerland

C) Vienna, Austria

D) Nairobi, Kenya

​Ans: Vienna, Austria (C)

  • The International Atomic Energy Agency (IAEA) is an international organization that seeks to promote the peaceful use of nuclear energy, and to inhibit its use for any military purpose, including nuclear weapons.
  • It’s headquarter is in Vienna, Austria.

 

11)  Where is the headquarter of United Nations Development Programme (UNDP) located?

A) Geneva, Switzerland

B) New York City, USA

C) Rome, Italy

D) Paris, France

Ans: New York City, USA (B)

  • UNDP advocates for change and connects countries to knowledge, experience and resources to help people build a better life. It provides expert advice, training and grants support to developing countries, with increasing emphasis on assistance to the least developed countries.
  • It’s headquarter is in New York City, USA.

12)  Where is headquarter of Securities and Exchange Board of India (SEBI) located?

A) Mumbai, Maharashtra

B) Bengaluru, Karnataka

C) Kolkata, West Bengal

D) Jaipur, Rajasthan

Ans: Mumbai, Maharashtra (Option A)

  • SEBI headquarter is in Mumbai, Maharashtra.
  • The Securities and Exchange Board of India was established on April 12, 1992 in accordance with the provisions of the Securities and Exchange Board of India Act, 1992.
  • The basic function of SEBI is “to protect the interest of investors in securities and to promote the development of, and to regulate the securities market and for matters connected therewith or incidental thereto”.

5

Important Monuments & Temples

13)  Kamakhya Temple is located in which state of India?

A) West Bengal

B) Kerala

C) Assam

D) Karnataka

​Ans: Assam (C)

  • Kamrup-Kamakhya is a Hindu temple dedicated to the mother Goddess Kamakhya.
  • It is located in the Indian state of Assam.

 

14)  Elephanta Caves is located in which state of India?

A) Maharashtra

B) Gujarat

C) Rajasthan

D) Madhya Pradesh

Ans: Maharashtra (A)

  • Elephanta Caves are the collection of cave temples predominantly dedicated to the Hindu god Shiva.
  • It is a UNESCO World Heritage Site.
  • It is located in the Indian state of Maharashtra.

15)  Cape of Good Hope is in ____________?

A) South Korea

B) Russia

C) South Africa

D) Italy

Ans: South Africa (Option C)

Advertisements
About the author

Knowledge Sharing

Knowledge Sharing is purely an educational blog which is maintained by Abhinav Prasad. Abhinav is currently pursuing MBA & he predominantly writes articles related to Aptitude and General Knowledge. He is also an enthusiastic learner and loves photography.


>
%d bloggers like this: