Advertisements

Top 70 Important General Knowledge Questions

Top 70 Important General Knowledge Questions

Dear Readers,

In this article you will learn the top 70 important general knowledge questions with their answers. These are some basic general knowledge questions and even some of them were repeatedly asked in various examinations like SNAP, IIFT, SSC, CLAT, Railways etc. So, please go through these questions carefully.

Top 70 Important GK Questions

1) Who is the first Indian to be awarded with the Nobel Prize?

Ans: Rabindranath Tagore (for Literature in 1913)


2) Who is known as the ‘Nightingale of India’?

Ans: Sarojini Naidu


3) Name the body which regulates the Stock Exchanges in India?

Ans: Securities and Exchange Board of India (SEBI)


4) Million Dollar Round Table (MDRT) consists of 

Ans: Global associations of life insurance and financial services professionals.


5) The Steel Plant at Durgapur (DSP) has been set up with assistance from _______?

Ans: USSR


6) Who is known as the ‘Father of India’s Green Revolution’?

Ans: M.S. Swaminathan


7) Jimmy Wales & Larry Sanger founded—

Ans: Wikipedia


8) Gagan Narang is associated with which sports

Ans: Shooting


9) The instrument used to measure the speed of the wind is

Ans: Anemometer


10) Who designed the new Indian rupee symbol?

Ans: Udaya Kumar Dharmalingam


11) ‘Long Walk to Freedom’ is the autobiography of

Ans: Nelson Mandela


12) Headquarter of ‘International Atomic Energy Agency (IAEA)’ is in

Ans: Vienna, Austria.


13) Headquarter of ‘World Trade Organization (WTO)’ is in

Ans: Geneva, Switzerland


14) Where is the ‘Leaning Tower of Pisa’ located?

Ans: Pisa, Italy


15) Where is the ‘Wailing Wall’ located?

Ans: Jerusalem, Israel


16) Knesset is the Parliament of which country?

Ans: Israel


17) United Nations Security Council consists of how many permanent members?

Ans: 5 (China, France, Russia, United Kingdom, United States)


18) Where is the headquarter of International Monetary Fund (IMF) located?

Ans: Washington, D.C., U.S


19) Where is the headquarter of SAARC located?

Ans: Kathmandu, Nepal


20) Who is popularly known as the ‘Grand Old Man of India’?

Ans: Dadabhai Naoroji


21) Who wrote the famous book ‘A Million Mutinies Now’?

Ans: V.S. Naipaul


22) Grammy Award is given in the field of –

Ans: Music


23) MC Mary Kom is associated with which sports?

Ans: Boxing


24) PV Sindhu is associated with which sports?

Ans: Badminton


25) Capital of Manipur

Ans: Imphal


26) Who is the author of the book ‘The World as I See it’?

Ans: Albert Einstein


27) Who wrote the book ‘War and Peace’?

Ans: Leo Tolstoy


28) What is the full form of PSLV?

Ans: Polar Satellite Launch Vehicle


29) Hygrometer is used for measuring ___________?

Ans: Relative Humidity


30) Ryder Cup is associated with which sports?

Ans: Golf


31) Santosh Trophy is associated with which sports?

Ans: Football


32) ‘Playing It My Way’ is the autobiography of _________?

Ans: Sachin Tendulkar


33) Veer Savarkar International Airport is in ___________?

Ans: Port Blair, Andaman & Nicobar Island


34) Larry Page and Sergey Brin are the founders of ________?

Ans: Google


35) ‘Rauf’ is the famous folk dance of which state of India?

Ans: Jammu and Kashmir


Top 60 Full Form of Computer & Telecom Terms


36) ‘Lavani’ is the famous folk dance of which state of India?

Ans: Maharashtra


37) ‘Mohini-attam’ is the famous dance form of which state?

Ans: Kerala


38) Where is Bhabha Atomic Research Centre (BARC) located?

Ans: Mumbai, Maharashtra


39) Where is the Indian Military Academy (IMA) located?

Ans: Dehradun, Uttarakhand


40) Who wrote the ‘Akbarnama’?

Ans: Abul Fazl


41) World Population Day is annually observed on

Ans: July 11


42) What is the SI unit of ‘Electric Resistance’?

Ans: Ohm (Ω)


43) Which Vitamin is also known as ‘Riboflavin’?

Ans: Vitamin B2


44) World Ozone Day is observed every year on

Ans: September 16


45) Durand Line is the international border between which two nation?

Ans: Pakistan and Afghanistan


46) What is the Capital of Philippines?

Ans: Manila


47) What is the Currency of Bhutan?

Ans: Ngultrum


48) Srinagar is on the bank of the river __________

Ans: Jhelum


49) The Challenger Deep in the Mariana Trench is the deepest known point in Earth’s Oceans. It is in ______________

Ans: Pacific Ocean


50) Amjad Ali Khan is associated with which musical instrument?

Ans: Sarod


51) Which country is known as the ‘Land of Rising Sun’?

Ans: Japan


52) Where is the Kaziranga National Park located?

Ans: Assam


53) What is the name of the world’s only floating National Park?

Ans: Keibul Lamjao in Manipur


54) Bhakra-Nangal Multipurpose Project is on the river ________?

Ans: Sutlej


55) Paradip Port is in which state of India?

Ans: Odisha


56) Who gave the famous slogan “ Swaraj is my birthright and I shall have it”?

Ans: Bal Gangadhar Tilak


57) The First Battle of Panipat was fought between _________?

Ans: Babur & Ibrahim Lodhi


58) The Jallianwala Bagh massacre, also known as the Amritsar massacre, took place on __________

Ans: 13 April 1919


59) Who is known as the Father of Civil Services in India?

Ans: Lord Cornwallis


60) When was the Battle of Waterloo fought?

Ans: June 18, 1815.


61) Who is the Chairman of Rajya Sabha?

Ans: The Vice President of India


62) Who is regarded as the chief architect of Indian Constitution?

Ans: B. R. Ambedkar


63) When did the Constitution of India came into force?

Ans: 26 January 1950


64) When did the Constitution of India was adopted by the Constituent Assembly?

Ans:  26 November 1949


65) How many members can be nominated by the President in the Lok Sabha?

Ans: 2


66) Deepest Lake in the World

Ans: Lake Baikal (Siberia, Russia)


67) Who was the first Indian woman to swim across the English Channel?

Ans: Arati Saha


68) Name the Scottish scientist who discovered ‘Penicillin’?

Ans: Alexander Fleming


69) Which planet is known as the ‘Evening Star’ as well as ‘Morning Star’?

Ans: Venus


70) World Environment Day is annually observed on

Ans: June 5


Quiz on Currency & Capital

Advertisements
About the author

Knowledge Sharing

Knowledge Sharing is purely an educational blog which is maintained by Abhinav Prasad. Abhinav is currently pursuing MBA & he predominantly writes articles related to Aptitude and General Knowledge. He is also an enthusiastic learner and loves photography.

  • Mayank says:

    Good one..

  • Vikas says:

    Great compilation…:)


  • >
    %d bloggers like this: